TEMPLATE ERROR: Invalid data reference post.url: No dictionary named: 'post' in: ['blog', 'skin', 'view'] BELI RUMAH D SUNGAI PETANI: January 2011

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, January 31, 2011

AMANI

RM370,000.00
LAND AREA:60'x90'
GROSS BUILT UP:2380sa.ft.


SITE PLAN

GROUND FLOOR

FIRST FLOOR


Monday, January 24, 2011

ABOUT SPK

Founded in 1961 by visionaries who belived in propelling nation building through business and commerce, SPK is a 100% Bumiputra owned company with over 5,500 shareholders and Shareholder's Equity of over RM 315 million.


In recent times , SPK have brought in a new management team to propel its high aspirations, and realigend its business into 3 divisions - SPK Homes, SPK Construction and SPK Technology.


To generate wealth and progress through  SPK business by delivering world class performance in all that SPK choose to undertake.

RUMAH RIO LARIS DIJUAL

Minggu lepas menunjukkan permintaan bagi rumah RIO semakin meningkat. Rumah RIO yang berharga dari RM 185,000.00 mempunyai keluasan tanah 35' x 80' memberi rangsangann yang baik kepada para pelanggan. PT NO 999 bagi rumah RIO yang menjadi tumpuan juga telah ditempah.

Saya akan cuba mendapatkan gambar rumah RIO kepada para pembaca. Bagi sesiapa yang mahu mendapatkan penjelasan dengan lebih terperinci, bolehlah meninggalkan komen anda pada ruangan ini atau berhubung terus dengan ZAIM 019-4176767.

HIASAN BILIK TIDUR







HIASAN RUANG TAMU








Saturday, January 22, 2011

YES!!

Everything you wanted to know about housing loans!

QUESTION1:
My bank rejected my loan application citing my unsatisfatory track record in credit card repayment. As far as I know, although I have missed a few payments occasionally, I have since settled all the outstanding. Please explain.

ANSWER1:
The Central Credit Reference Information System (CCRIS) used by all banks usually reflect applicants one-year payment track record. So, even though you have fully settled now, but you missed payments regularly during the last year, some banks may not be comfortable in granting a new loan to you.



QUESTION2:
I bought a property in a good location but near a cemetery about 100 metres away to be exact. My bank rejected my loan application without giving any reason. Why?


ANSWER2:
In your case, I belive the Marketability Factor (MF) was low. You can always check with your bank if they are willing to approve a lower margin of finance.




QUESTION3:
What is an "interest only" loan?


ANSWER3:
Certain banks offer "interest only" loan for first five years where you only have to service interest instead of the normal installment, which consists of interest plus principal amounts. Your full installment will commence from the 6th year onwards. Bear in mind, that such product will lower your monthly payment towards the loan , however the outstanding principal will remain unchanged for the first five years.




QUESTION4:
Will banks reveal my income to the Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)? I thought thaht banks generally adopt customer confidentiality policy.


ANSWER4:
When you submit a standard loan application, banks are obligated to divulge any information to the relevant government agencies as and when required and deemed necessary.

Wednesday, January 19, 2011

BEBERAPA FAKTOR YANG BOLEH DIPERTIMBANGKAN SEBELUM ATAU SEMASA MEMBELI RUMAH

1. Pilih Lokasi Rumah.


  • Pilihlah lokasi yang dekat dengan tempat kita bekerja untuk mengurangkan
kos pengangkutan ketempat kerja.
  • Pilih lokasi yang strategik, ada potensi untuk membangun supaya harga
rumah dan kadar sewa meningkat dimasa depan.
  • Lokasi yang majoriti penduduknya sebangsa atau seagama, supaya senang
urusan amal ibadat, berjamaah, kenduri kendara dsb.


2. Pilih Jenis Rumah.
  • Jenis rumah yang mampu kita beli dan sesuai dengan pendapatan kita. Tak
kiralah apartment ke, teres ke atau banglow.
  • Saiz rumah yang sesuai dengan saiz keluarga kita. Keluasannya, jumlah
biliknya, parking space dsb.
  • Jenis hak milik, pajakan atau kekal.

3. Pilih Pemaju.
  • Pilihlah pemaju yang dah establish atau syarikat besar. Kalau pemaju keci-kecilan, takut
projek terbengkalai.
  • Syarikat pemaju besar-besar ni, dia orang berurusan dengan pembeli
secara professional, tak banyak kerenah. Dia orang mesti jaga imej. Kalau

yang ada ISO 9000 ke lagi bagus.



4. Pilih Peguam (Loyar).



  •  Loyar Pemaju untuk urusan perjanjian jual-beli (S&P) – yang ni biasanya
free. Kalau kena bayar pun cuma duit stem dan photostat.
  •  Loyar Bank untuk urusan perjanjian pinjaman – boleh cari sendiri atau
suruh bank cari. Yang ini kita kena bayar. Jumlahnya bergantung  kepada

jumlah loan. Professional fees 1% dari jumlah loan plus duit

stem, photostat dan lain-lain documentations.



5. Pilih Bank.



  • Pinjaman boleh dibuat dimana-mana bank yang menawarkan housing loan
samada panel yang dilantik oleh pemaju atau cari sendiri.
  • Pilihlah bank yang menawarkan pakej terbaik, dari segi jumlah pinjaman,
interest rate, tempoh bayaran balik dsb. samada cara Islamik atau

konvesional. Biasanya boleh loan 90% dari harga rumah dan ansuran bulanan <

1/3 dari pendapatan bulanan kita.
  • MRTA – Insuran untuk cover loan (wajib) – boleh bayar cash atau masuk
dalam loan (one lump sum).
  • Insuran kebakaran, kena bayar tahunan (yearly).

6. Pengeluaran KWSP


  • Pengeluaran KWSP dari akaun2, boleh dibuat untuk membeli rumah pertama
atau rumah kedua dengan syarat sudah menjual rumah pertama.
  •  Jumlah duit yang boleh dikeluarkan dari akaun2 ialah perbezaan antara
harga rumah dengan loan campur 10% dari harga rumah berbanding dengan

jumlah simpanan dalam akaun2, dikira mana-mana yang terendah.

Contohnya : Harga rumah RM100,000. Loan RM90,000. Perbezaan RM10,000.

10% harga rumah RM10,000. Jumlah yang boleh dikeluarkan ialah RM10,000 +

RM10,000 = RM20,000. Kalau akaun2 ada RM15,000 kita boleh keluar  semua

simpanan itu. Kalau akaun2 ada RM30,000 kita cuma boleh keluarkan RM20,000

saja (sebab dikira yang terendah). Adalah dinasihatkan kita check akaun2 dulu sebelum kita

decide berapa loan kita nak ambil. Kalau akaun2 kita banyak, kita boleh kurangkan loan.

  •  Dokumen yang diperlukan untuk memohon pengeluaran : i. borang
permohonan, ii. salinan S&P, iii. salinan I.C. iv. salinan surat tawaran

loan.  Boleh buat kat mana-mana pejabat KWSP. Pengeluaran akan datang setiap

3 tahun sekali untuk mengurangkan loan.
6. Pengeluaran KWSP.

Monday, January 17, 2011

AMANI

Price from RM370,000
Land Area : 60' x 90'
Built-up Area : 2,380 sq.ft.

SITE PLAN


FLOOR PLAN

GROUND FLOOR


FIRST FLOOR

ILHAM


         Price from RM310,000
         Land Area : 60' x 90'
         Built-up Area : 2,200 sq.ft.

SITE PLAN


                                     
                          FLOOR PLAN

LACASA



Price from RM192,000
Land Area : 40' x 80'
Built-up Area : 28'x48'


SITE PLAN
FLOOR PLAN

Sunday, January 16, 2011

DEALOVA



Price from RM212,000
Lot Size : 40' x 80'
Built-up Area : 1
,570 sq.ft.



SITE PLAN

 

FLOOR PLAN

AMBANGAN HEIGHTS

PROMOSI TAHUN BARU "MILIKI RUMAH IMPIAN"


Apakah impian Tahun Baru anda? Jika anda impikan untuk memiliki rumah baru, jadikannya suatu realiti. Samaada anda mencari rumah baru untuk keluarga ataupun rumah pertama, Ambangan Heights ada segalanya untuk anda. Ambangan Heights menawarkan pilihan bagi memenuhi pelbagai jenis permintaan anda.

RIO    Lacasa    ANGGUN    DealoVa    ilham    AMANI